HOME OVER ONS AGENDA CD'S CONTACT    NIEUWS   
 
RECENSIES
 

BENEFIETCONCERT IN VOORHOUT
21-09-2008

 

 

Uit het Leidsch Dagblad

En vrouw en zeventig mannen

 

 

In Leiden en de regio bestaat grote belangstelling voor professionele en amateuristische kunstbeoefening. Heilig Vuur volgt stad- en regiogenoten die musiceren, zingen, dansen, toneelspelen, fotograferen of op andere wijze actief zijn.

Vandaag: Rijnlands mannenkoor Vox Humana.

 

Meer dan dertig jaar was Sander van Marion dirigent van het Rijnlands Christelijk Mannenkoor Vox Humana. Een jaar geleden is het dirigeerstokje overgenomen door Susanna Veerman (29). Dat was even wennen voor deze zeventig zingende mannen uit Leiden en wijde omgeving. Deze dirigent was nog niet eens geboren toen Van Marion al voor het koor stond en bovendien deed een vrouw haar intrede in deze mannenwereld.

"Nee hoor, ik heb het niet moeilijk gehad", nuanceert SusannaVeerman. "Het is juist een bevoorrechte positie. Er staan toch ook mannelijke dirigenten voor vrouwenkoren. Een tegenpool kan aanvullend werken. Een nieuwe dirigent moet hoe dan ook zijn of haar positie verwerven. Dat geldt voor elke dirigent, overwicht krijg je niet vanzelf."

Haar aanpak werkt blijkbaar, want vice-voorzitter Aaldert Onink uit Rijnsburg meldt dat Vox Humana voor het eerst sinds jaren weer groeit. "Zeven nieuwe leden in n jaar is een record. Daar zijn we echt heel blij mee. Er is in het koor een nieuw elan ontstaan. Ik merk dat ook aan de bestaande leden. Ze zijn alerter geworden. Er wordt thuis weer harder gestudeerd op de muziek."

Voor Susanna Veerman was het een bewuste keuze om bij Vox Humana aan de slag te gaan. "Omdat mijn moeder Russisch is, heb ik mijn muziekopleiding deels in Rusland gedaan. Daar is de liefde voor mannenkoren ontstaan. Ik houd van het timbre van dergelijke koren. Sinds vier jaar dirigeer ik het Haarlemmermeers mannenkoor Zang en Vriendschap en ik wilde er graag een koor bij hebben. Als je mannen- en vrouwen- en gemengde koren dirigeert, heb je ook te maken met zeer uiteenlopend repertoire. Nu kan ik n richting uit werken."

Ze zegt duidelijk voor ogen te hebben wat ze met Vox Humana wil bereiken. "De basis is goed. Aan de zuiverheid en de notenkennis hoef ik niet zoveel te doen. Ik probeer de leden vooral muzikale interpretatie bij te brengen. Met alleen het zingen van noten heb je nog geen mooie uitvoering van een muziekstuk. Er moet muzikale beleving zijn." Het kerstconcert van woensdag 22 december in de Leidse Stadsgehoorzaal wordt haar vuurproef. Ze pakt het anders aan dan haar voorganger altijd deed. De koorleden komen de zaal niet meer binnen met kaarsen in hun hand. En het programma begint ook niet meer met de mix van bekende kerstliederen en declamatie. Vice-voorzitter Onink: "De helft van de leden vond het mooi, maar minstens zoveel leden waren erop uitgekeken."

Susanna Veernan zegt dat ze niet meteen alle heilige huisjes drastisch omver heeft willen gooien. "Ik wil geen onzekerheid creren bij de leden en het publiek. Als het concert begint, staat het koor op het podium en begint te zingen. Pas daarna komt het welkomstwoord." Een andere nieuwigheid is dat de dirigent zelf een toelichting geeft op een aantal stukken. "Op het programma staan werken van Bruckner en Brahms. Dat zijn niet expliciet kerststukken. Ik wil graag de context duidelijk maken." Die context behelst onder meer dat ze met Vox Humana graag muziek wil uitvoeren die oorspronkelijk voor mannenkoren is geschreven. "Daar is niet zo heel veel van. Maar wat er is, is echt heel goed" Verder verloochent Veerman haar oorsprong niet en is er in het programma ruimte gemaakt voor een blokje Russische liederen. Daarnaast treedt ze tijdens het kerstconcert op als pianiste. Met begeleidend pianist Peter Bontje speelt ze de Notenkraker quatre-mains. "Vierhandig pianospel vindt het publiek altijd erg leuk en ik ook."

Kerstconcert Vox Humana o.Lv. Susanna Veerman, woensdag 22 december, 20.00 uur.

Stadsgehoorzaal, Leiden.

Theo de With

Susanna Veerman repeteert met Vox Humana. "Ik houd van het timbre van een mannenkoor."

Foto: Taco van der Eb

 

 

 

CONTACT: info@mannenkoorvoxhumana.nl