HOME OVER ONS AGENDA CD'S CONTACT    NIEUWS   

SPONSORS

rECENSIES

lINKS

vRIENDEN

dIRIGENT

REPERTOIRE

fOTO'S

VOX MAGAZINE

  gASTENBOEK

ORGANISATIE

LEDEN

 

RECENSIES
 
RECENSIES VOORJAAR 2007
 

Oegstgeester Courant 9 mei 2007

Foto: Antoon Koch.    
Meer foto's zie koorfoto's 2007>>>

 

  LEIDERDORPS WEEKBLAD  18-04-2007

Eerste Lions Lenteconcert wellicht start van een traditie

LEIDERDORP - Ruim tweehonderd mensen genoten vorige week donderdag van het door de Lions Club Leiderdorp georganiseerde voorjaarsconcert in de Dorpskerk. De zang van het Rijnlands Mannenkoor Vox Humana en sopraan Simone Riksma, en het orgelspel van Gerrie Meijers hielden de bezoekers ruim twee uur in een ban. Lions' voorzitter Peter Nijhof legde 'in zijn welkomswoord uit dat de Lions als regel evenementen orga­niseren om geld in te zamelen voor het goede doel. Deze keer ligt dat anders. "Met de organisatie van deze avond willen we iets betekenen voor de Leiderdorpse gemeenschap. Vanavond bent u het goede doel", aldus Nijhof. Op de foto staat sopraan Simone Riksma voor het mannenkoor dat gedirigeerd wordt door Susanna Veerman. Achter de piano zit Gerrie Meijers. Geheel rechtsonder Jeroen Sarphati, de pianist die Riksma begeleidde in haar solostukken. (Foto: C. v.d. Laan)


Na erespeld nu gemeentelijke ets cadeau

Staande ovatie voor jubilerend koor Zang en Vriendschap

NIEUW-VENNEP - De Gereformeerde Kerk diende zaterdagavond als een concertzaal waarin de mannenstemmen van Zang en Vriendschap en Vox Humana volledig tot hun recht kwamen. Alleen de houten kerkbanken leenden zich niet voor een comfortabel, bijna drie uur durend, jubileumconcert in een zomerse temperatuur.

Koorvoorzitter Henk van Kesteren mocht uit handen van cultuurwethouder Herman Tuning namens de gemeente Haarlemmermeer een fraaie ets in ontvangst nemen. 'De gemeentelijke erespeld heeft u al, maar bij een 75-jarig jubileum hoort iets aparts, want zo'n mijlpaal is niet voor elke vereniging weggelegd', aldus Tuning, die verklapte dat hij niet uit de wereld van de koormuziek komt. Wellicht was dat ook de reden dat zijn zitplaats na de pauze leeg bleef, alhoewel hij veel waardering heeft voor het feit dat de 55 zingende mannen nog steeds in de afdeling Uitmuntendheid optreden. Onlangs bereikten zij de tweede plaats, achter het vermaarde Westlands Mannenkoor, hetgeen het hoge zangniveau van Zang en Vriendschap nog eens onderstreept.
Dirigent Susanna Veerman had met haar beide koren een uitgebalanceerd programma samengesteld uit het werk van beroemde Europese componisten. Haar voorliefde voor het romantische Franse repertoire kwam onder andere tot uiting in de werken van Toinot Arbeau, Grétry, De Rillé en Charles Gounod. Maar ook het Duitstalige gedeelte dat Vox Humana vertolkte kwam uitmuntend over het voetlicht, zoals bij de werken van Mozart en Pfeil. Waarom bepaalde werken altijd door latere dirigenten moeten worden bewerkt is soms een raadsel, temeer omdat de concertbezoeker vaak niet eens de oorspronkelijke versie kent.
Vooral het gezamenlijk optreden van de in totaal zo'n 130 mannen, deed recht aan de akoestiek van het kerkinterieur. Het Cantique de Jean Racine (van Gabriël Fauré) en het Chor der Gefangenen (van Guiseppe Verdi) werden professioneel vertolkt. Toch is het jammer dat de 55 stemmen van de jubilarissen af en toe wat geknepen de ruimte in kwamen en dat een van de eerste tenoren wat al te dominant uithaalde. Hierdoor kwam de klankbalans niet altijd tot zijn recht. Het repertoire van de gastheren lijkt overigens klassieker te zijn dan dat van de zangers uit het Rijnland, alhoewel in het tweede gedeelte de composities beduidend meer sprankelend werden. Zoals bleek bij La Mer en enkele andere bondige nummers van onder andere Franc Korbar, Simon Jenko en Guiseppe Verdi.
Ook heeft de vrouwelijke dirigent een voorliefde voor het alsmaar vooraf stemmen bij elk nummer dat werd gezongen. Je kunt je met recht afvragen of na een aantal nummers de behoorlijk geschoolde stemmen van de zangers al niet zijn warm gedraaid. De tachtig leden van Vox Humana kwamen massief en getraind over. Gelet op het enthousiasme en de inzet van de gastheren, zou je hen dit jaar een flink aantal nieuwe leden toewensen, zodat zij op termijn een wat massaler stemgeluid kunnen realiseren.
Na de pauze kwamen de mannen van Zang en Vriendschap in hun nieuwe witte smokingjasjes op. Jammer was dat dirigent Veerman haar zwart-witte robe toen had verruild voor een rode rok en roze jasje, waardoor de kleurstelling in kleding met het koor niet helemaal klopte. Een luid applaus viel tenor Klaas van Keulen en bas Piet Botman ten deel na het zingen van het alom bekende duet uit De Parelvissers van Bisset. Een staande ovatie kregen beide koren dan ook terecht na afloop van het concert van de praktisch geheel gevulde kerk. Het spontaan aangeheven Lang zullen ze leven gold uiteraard alleen voor de zangers van Zang en Vriendschap, die een hoogstaand Tour de Chant concert hadden gebracht. Zangliefhebbers kunnen zich melden via tel. 023 5570403, of via de website www.hmzv.nl.

Uit: Witte Weekblad 18-04-2007

Uitreiking cadeau cheque, aan de voorzitter muziekcommissie hmzv, vertegenwoordigd door Ditje Seinstra en bijeengebracht door de partners van het koor, voor het aanschaf van muziekstukken en partituren.
(foto: Rob Joore)

 

 

 

CONTACT: info@mannenkoorvoxhumana.nl