HOME OVER ONS AGENDA CD'S CONTACT    NIEUWS   

SPONSORS

rECENSIES

lINKS

vRIENDEN

dIRIGENT

REPERTOIRE

fOTO'S

VOX MAGAZINE

  gASTENBOEK

ORGANISATIE

LEDEN

 

RECENSIES
 
Hartveroverend bevrijdingsconcert

muziek. recensie Lidy van der Spek

 

Bevrijdingsconcert: Georgetown Children's Chorus o.l.v. A. Dale Wood en Rijnlands Chr. Mannenkoor Vox Humana o.l.v. Susanna Veerman, m.m.v. Christopher Dawes (piano en orgel) en Peter Bontje"(piano). 
Gehoord: 7/5, Bevrijdingskerk, Leiden.

Met massaal, ritmisch geklap van een boordevolle Bevrijdingskerk worden de twee koren binnen gehaald. Vox Humana in het spierwit, het Canadees jeugdkoor Georgetown Children in Schotse ruiten. Na twee volksliederen staande gezongen door iedereen, komt het jeugdkoor als eerste voor het voetlicht getreden en dat doen ze hartveroverend met ritmisch vingergeknip en een sprankelende 'Heavenly Aeroplane'. Een bonte meerstemmigheid laat het koor ook prachtig horen in 'The Lord's Prayer'. Alle stemsoorten ketsen in de spiritual 'Ain't that News' licht en soepel tegen elkaar aan in een opstuwende dynamiek. Met zwierige halen van de ene tegen kwikzilveren zinnetjes van de andere groep.

Ook Vox Humana houdt onder de doeltreffende leiding van Susanna Veerman de koorklank prachtig transparant. Deze 'jongens' doen niet onder voor het Canadese jeugdkoor! Het Hallelujah* a cappella gezongen klinkt vederlicht en zo homogeen als het maar zijn kan. In het 'Veni Jesu' van Cherubini verrast de fraaie bewegelijke klank, die dynamisch opbolt en organisch weer wegebt. Bijzonder zijn de verschillende sferen die oplichten in 'Freedom Trilogy' van het jeugdkoor. Het begint met een mediterend gedeelte dat plotseling overgaat in een geweldig jazzy vrolijk verend middendeel, dat afgesloten wordt met een zacht golvend Kyrie Eleison, krachtig begeleid door Christopher Dawes op de piano. Tot slot een, super energiek, stralend Hallelujah dat letterlijk de Hemel wordt in gedragen. De volle kerk is woest enthousiast, getuige de enorme ovatie.

Susanna Veerman heeft Russisch bloed en dat horen we onder meer in een prachtig Oud-Russisch Kerkgezang. In de topper Cantique de Jean Racine van Fauré valt nogmaals op hoe transparant en zijdezacht Vox Humana kan zingen. Vuurpijlen van het Canadese koor zijn de twee onverwoestbare Hollandse liedjes 'In een blauw geruite kiel' en 'Heb je wel gehoord van de zilveren vloot' spetterend getoonzet én gezongen; applaus natuurlijk niet van de lucht. In 'We rise again' zie je dat die kinderen er voor gaan, onder leiding van hun bevlogen dirigent A.Dale Wood.

De topper van Vox Humana is onbetwist het 'Jaeger Chor' van Carl Maria von Weber, pijlsnel gezongen, iedere inzet haarzuiver en precies gelijk, elke lettergreep verstaanbaar, echt fantastisch!

* Met Halleluja bedoelt de recensent: Herr deine Güte.

Leidsch Dagblad 09-05-2005

 

 

 

 

 

 

CONTACT: info@mannenkoorvoxhumana.nl